Toen het comfortabele van loondienst benauwend begon te voelen, koos ik de route naar een avontuurlijker pad. Ga je mee?

Het kronkelige carrièrepad

Na de havo trok ik het werkende leven in. Ik wist niet precies wat ik wilde worden. De tests en mijn gevoel spraken elkaar tegen en ik wilde niet jarenlang studeren om er dan achter te komen dat dit het toch niet was. Mijn kronkelige carrièrepad bracht mij naar het vak van juridisch secretaresse. Eerst op een accountantskantoor, later op een advocatenkantoor en vervolgens op een detacheringskantoor. Dit wakkerde het avontuur aan. Het regelmatig wisselen van omgeving en werkzaamheden ging me goed af, maar de interne regels zaten in de weg. Het rayon van de vestiging was beperkt, waardoor een aanzienlijk aantal interessante opdrachtgevers buiten bereik bleef. Dit was te beperkend voor mij. Ik wilde zelf beslissen welke opdrachten ik aannam. Ik werd met succes zzp’er, maar na een aantal jaar zette de kredietcrisis in. Bovendien ontplofte mijn privéleven. Ik kreeg behoefte aan structuur en financiële zekerheid.

Het zekere pad

Die zekerheid vond ik bij een werkgever die een vaste secretaresse zocht voor opvang tijdens ziekte, vakantie of zwangerschapsverlof. Dat ging jaren goed, maar het vak veranderde en de werkwijze ook. Het vak dat jarenlang mijn passie was, paste niet meer bij me. Ik ben intern lang zoekende geweest naar mijn plek. Zo heb ik me kunnen verdiepen in marketing en was ik het aanspreekpunt voor ict-problemen. Ik ben blij met en dankbaar voor de kansen die ik heb gehad, maar ik kon mijn draai niet vinden. Het werd voor mij belangrijk mijn eigen tijd in te kunnen delen en mijn eigen tempo aan te houden. Verder verlangde ik naar een meer gebalanceerde variatie in mijn werk, omgeving en mensen om me heen. Ik koos ervoor om me weer als zzp’er in te schrijven.

Het avontuurlijke pad

Net toen ik de opstart voor elkaar had, boog het virtual assistant (VA) pad mijn kant op. Ik had er wel van gehoord, maar ik dacht dat ik er niet geschikt voor zou zijn. In mijn beleving waren VA’s per definitie goed in plannen en organiseren. Niets bleek minder waar, toen ik de blog las over 300 werkzaamheden die een VA kan doen. Hier stonden dingen tussen die mij heel leuk leken! Bijvoorbeeld wijzigen van gegevens bij instanties, tekenklaar maken van documenten, uitwerken van dictaten, proeflezen van teksten en data-entry.  Het vak is juist heel breed. Ik deed mee aan de oriëntatieweek en begon vervolgens enthousiast aan de opleiding. Het is een pad vol ontdekking en nieuwe inzichten.

Het ontdekkingspad

Mijn aanbod is nog een ontdekkingstocht. Ik vind veel leuk en ik krijg energie van het leren van nieuwe vaardigheden. Het liefste werk ik met taal. Het is veranderlijk en biedt creativiteit door het spelen met woorden. Het uitwerken van transcripties en het nalezen van teksten vond ik altijd het leukste werk. Bij een werkgever mocht ik eens een podcast bewerken. Ik vond het zo leuk en leerzaam dat ik in privétijd bezig ben geweest er een grappige versie van te mixen. Op zoek naar thuiswerk heb ik mogen proeven van het ondertitelen van video’s. Dat vond ik ook erg leuk om te doen. In de VA opleiding heb ik geleerd over digitale toegankelijkheid: zorgen dat mensen met een beperking ook online hun weg kunnen vinden. Ik vond het erg interessant om te ervaren wat daar allemaal bij komt kijken. Het zijn uiteenlopende werkzaamheden, maar de rode draad is er inmiddels: ik verbeter graag bestaand materiaal. Met dit in mijn achterhoofd, ontdek ik steeds wat meer.

Ben je benieuwd naar mijn weg en waar het mij uiteindelijk brengt? Houd de website in de gaten of volg me op Instagram.